Az én asztro-ökonómiám

Évtizedes tapasztalattal rendelkezem közgazdászként, kontrollerként, döntéstámogatóként. Megtapasztaltam, hogy a számok akkor rendelkeznek jelentéssel, ha információt, üzenetet társítunk hozzájuk.

Bizonyos szempontból  az asztrozófia is ugyanezt a célt hordozza magában –és persze más tevékenységek is. Számomra a zene nyújtja még ezt, mely gyermekkorom óta végig kíséri életemet – valamikor éneklés, zenélés és valamikor tánc formájában. Nagyon hálás vagyok ezekért a csodálatos tevékenységekért!

Éneklés során a hangot szintén tartani kell, Flohr Mária énektanár nagyszerűen tudja ennek részleteit, mert csak akkor csendül meg szépen, harmóniát ébresztve környezetünkben.

Balettmesterem Richard Joerss ars poetica-ja, hogy a tartás adja a kifejezőerőt mozdulatainkhoz és könnyeddé varázsolva tesz élővé minket a táncban és az életben egyaránt.

Asztrozófia tanárom, Paksi Zoltán egyik ars poetica-ja, hogy a tudás hordozása képesség. Aki tudja hordozni, bölcsességet és lehetőségeket kap tudásának megnyilvánításához.

Érdekes felfedezés volt Számomra, hogy az egyetemen mikroökonómián tanult elméletek mozgatórugói visszavezethetőek makro világunkra, a fejünk felett látható Égre is: például Adam Smith keresletet és kínálatot rendező „láthatatlan keze”, vagy akár a Pareto-hatékony elv, miszerint törekszünk egyre magasabb hasznossági görbéinket kielégíteni úgy, hogy mások hasznossági görbéi legalább ugyanazon a szinten maradnak vagy emelkednek. Elméletekből bőven elég…

Saját értékeink felismerése és tartása adja a bizonyosságot életünkben. Mi valódi igazán Számunkra, mi tartozik Hozzánk és mi származik hiedelemből, berögződésekből, okafogyott elvekből. Ez az a belső iránytű, mely megmutatja hosszú távon, egy magasabb perspektívából a döntési pontok felismerését, és a döntések vonzatait. Mindkettő embert próbáló tud lenni olykor! Ez a belső iránytű vezet el a megfelelő kapukhoz-lehetőségekhez, adja a kulcsot a kapuk-lehetőségek kinyitásához és vágyaink, céljaink eléréséhez.